Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Araştırma-Geliştirme Faaliyetleri Araştırmasına göre Ar-Ge harcamasının gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) içindeki payı 2018’de %1,03’ten 2019’da %1,06’ya yükselmiştir. OECD ülkelerinin 2019’daki %2,5’lik ortalaması ise ülkemizde Ar-Ge çalışmalarına daha fazla önem verilmesi gerekliliğini kanıtlar niteliktedir.
Ar-Ge çalışmalarına yapılan yatırımın yanı sıra bu yatırımdan alınan geri dönüşün firmamıza ve ülkemize yaptığı katkı, yani ticarileşme performansı, Ar-Ge projelerine hibe veren TÜBİTAK’ın proje önerisi değerlendirme aşamasında yüksek ağırlık verdiği kalemlerden biri haline gelmiştir. 11. Kalkınma Planı’nda yer alan “Büyük firmaların; tedarikçisi konumundaki KOBİ’lerin, Ar-Ge projelerini yönlendirdiği ve eş-finansman sağladığı bir destek programı oluşturulacaktır.” 352.2 maddesi doğrultusunda, Ar-Ge çalışmalarını destekleyen kamu kaynaklarının daha etkili bir biçimde değerlendirilmesi amacıyla yüksek ticarileşme potansiyeline sahip Ar-Ge projelerinin desteklendiği 1707 Siparişe Dayalı Ar-Ge Projeleri için KOBİ Destekleme Çağrısı başvuruları ilk defa 15.06.2020’de açılmıştır.
Siparişe Dayalı Ar-Ge Projeleri’nde KOBİ ya da büyük ölçekli olabilen, başvuru ve destek sürecinde muhatap kuruluş olan müşteri kuruluşun yeni bir ürün ihtiyacı KOBİ ölçeğindeki en az bir tedarikçi kuruluş tarafından karşılanarak ortak bir proje sunulur. Bu sayede şirketler arasında iş birliği teşvik edilmektedir. TÜBİTAK ile beraber KOBİ’ye Ar-Ge desteği veren müşteri kuruluş, gene TÜBİTAK ile beraber süreci takip etmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken konu müşteri kuruluş ile tedarikçi kuruluş arasında ortaklık bağlantısı bulunmamasıdır.
Çağrı kapsamında tedarikçi kuruluşun gerçekleştireceği Ar-Ge çalışmalarında konu ve sektör sınırlaması yoktur. Ticarileşme potansiyeli yüksek Ar-Ge projeleri destekleneceğinden proje önerisinin yanına eklenecek ekonomik fizibilite raporunda pazar araştırmasına ve ticarileşme planına önem verilmelidir.
Proje bütçesi üst limiti 2.500.000 TL’dir. Tedarikçi kuruluşa verilen destek oranı %40’ı müşteri kuruluştan, %40’ı da TÜBİTAK’tan olmak üzere %80’dir. Desteklenen kalemler ise personel, seyahat, danışmanlık, hizmet alımı, alet, teçhizat, yazılım, yayın alım giderleridir. Müşteri kuruluşun ise yalnızca bir personelinin gideri (%40) TÜBİTAK tarafından desteklenmektedir.
Eğer siz de Ar-Ge siparişi vermek isterseniz 28.10.2021 tarihine kadar https://eteydeb.tubitak.gov.tr adresinden PRODİS üzerinden başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Bu makale Hizmetix Dergisi 2021 Eylül sayısında yayımlanmıştır.
👉 Kuruluş bazlı ön kayıt işlemleri hakkındaki makaleye buradan ulaşabilirsiniz.
👉 2022 yılı 1. çağrıları açılan 1501 ve 1507 programları arasındaki farklar hakkındaki makaleye buradan ulaşabilirsiniz.
👉 Sipariş Ar-Ge programına eklenen “Ticarileşme İzleme Süreci” hakkındaki makaleye buradan ulaşabilirsiniz.
👉 Sipariş Ar-Ge, 1507 ve 1501 programlarında öncelik verilen “Avrupa Yeşil Mutabakatına Uyum Kapsamındaki Öncelikli Ar-Ge ve Yenilik Konuları” hakkındaki makaleye buradan ulaşabilirsiniz.
👉 1507-TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı hakkındaki makaleye buradan ulaşabilirsiniz.
👉 Türkiye’de Ar-Ge yapmak isteyen firmalara sağlanan hibe, indirim ve teşvikler hakkındaki makaleye buradan ulaşabilirsiniz.